Kediler Neden Kusar? Nedenleri Ve Çözümleriyle!

17_blog

Kediler, vücutları ve ruhları kadar naif ve hassas bir sindirim sistemine de sahiptirler. Onların sağlığı için çeşitli rahatsızlıkların belirtilerini tanımalı ve kediler neden kusar, bilmeliyiz. Gelin birlikte bir göz atalım!

 

Evcil hayvanlar, sahipleri için tam manasıyla kendi çocukları konumundadırlar. Onların yaşadıkları herhangi bir problemde, sahiplerinin kendi çocuklarıymış gibi telaşlanmaları onlara karşı duydukları derin sevginin belirtisidir.

 

Günümüzde pek çok kişi evcil hayvan sahiplenmektedir. Bu durum insanların bireyselleşen dünyada sığınak olarak hayvan dostlarını seçmelerinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Günümüzün monotonlaşan hayatlarında, robotlaşan insanlardan kaçınarak sosyalleşmenin tek yolu evcil hayvan dostlarımızdan geçmektedir.

 

Kediler ve köpekler günümüzde en çok sahiplenilen evcil hayvanlar arasında başı çekmektedirler. Bunun sebebi bu canlıların ev yaşamına uygun ve evcil olmalarıdır. Tarih boyunca yine bu ikilinin insanların en yakın dostları olarak evlerinde ve hayatlarında yer aldıkları sık sık görülmektedir.

 

Kediler, köpeklere kıyasla çok daha narin canlılardır. Minik bedenleri büyükçe kalpleriyle hemen her yerde öne çıkan bu canlılar öylesine güzel ve özeldir ki; tarihte onlara tanrı sıfatını atfeden toplumlar dahi mevcuttur.

 

Kediler, ne yazık ki hastalıklara kolay yakalanabilen canlılardır. Vücut dirençleri de ruhları kadar naif olan kediler, ömürleri boyunca birçok hastalıkla karşı karşıya gelebilmektedirler.

 

Evcil hayvan sahipleri genellikle hayvan dostlarının kustuklarına şahit olmuşlardır. Kedi sahipleri diğer hayvan sahiplerine nazaran bu duruma daha sık tanık olmuşlardır. Sıklıkla görülen bu durumun tehlikesine, nedenlerine ve çözümleri nelerdir? Gelin, kediler neden kusar birlikte bir göz atalım!

 

Kedilerin kusmasının nedenleri nelerdir?

Kedilerin kusmasının nedenleri nelerdir?

Kediler neden kusar sorusunun pek çok farklı cevabı olabilir. Bu sebeplerden bazıları tehlikesiz olsa bile bazıları gelecekte büyük sorunlara yol açabilecek türden hastalıkların belirtileri olabilmektedir. Bu nedenle kedilerde kusma görüldüğünde bir veterinere danışmak oldukça önemlidir.

 

Kediler neden kusar sorusuna cevap olarak; mama değişikliği yapılması, vücudun daha önce yemediği ve alerjik reaksiyonda bulunabilecek tehlikeli yabancı besin tüketimi, kedi parazitleri, tüy yumağı, mide tıkanması, hormonsal değişikler ve duygusal problemler olarak yanıt verilebilir. Gelin kediler neden kusar sorusunun bu yanıtlarını tek tek mercek altına alalım.

 

 

1. Mama Değişimi

 

Minik sevimli kedi dostumuzun mamasında sık sık değişiklikler yapıldığında midesinde çeşitli sorunlar baş gösterebilmektedir. Özellikle kuru mama ile beslenmeye alışık olan bir kedinin yal mamaya geçildiğinde kusması oldukça sık görülmektedir. Bu durum kediler neden kusuyor sorusuna verilebilecek en yaygın yanıtlardan birisi olmaktadır. Eğer kediniz birkaç kez daha yaş mama yediğinde aynı tepkiyi veriyorsa onu alışık olduğu şekilde beslemeye devam etmelisiniz.

 

 

2. Yabancı Besin

 

Bazen kedi dostlarımız tıpkı biz insanlar gibi yemek konusunda kaçamaklar yapabilir. Ancak bu kaçamaklar bizdekilerden farklı olarak sadece sağlıksız değil, hiç yenmeyecek şeyleri de tüketebilmektedirler.

 

Kedilerin tüketebilecekleri bazı bitki türleri veya herhangi bir cisim, kediler neden kusar sorusuna yanıt olabilmektedir. Bu gibi bir durumda hemen bir veterinere danışmak son derece önemlidir. Yediği şey kedi dostunuzda zehirlemeye veya çeşitli alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

 

3. Kedi Paraziti

 

Kediler, son derece zayıf bir bağışıklık sistemine sahiptirler. Özellikle sindirim sistemi bağışıklığı kediler için adeta zayıf karın olarak adlandırılabilir. Örnek olarak kediler pirelendiklerinde sürekli kaşındıklarından dolayı kaşıdıkları bölgede yaralara yol açabilirler. Bu yaraları daha sonra yaladıklarında bu yaradaki mikroplardan dolayı çeşitli enfeksiyonlar geçirdikleri gözlemlenmektedir.

 

Sindirim sistemi son derece zayıf olan kedilerin dışkılarında solucan veya parazit gözlemlenebilir. Bu durum kediler neden kusar soruna başka bir yanıt olabilmektedir. Bu gibi bir durumda hemen bir veterinerden destek almak son derece önemlidir.

 

Bazı durumlarda ise tedavi amaçlı verilen parazit karşıtı ilaçlar kedi dostlarımızda kusmaya yol açabilmektedir. Bu gibi bir durumda tekrardan veteriner desteğine başvurulmalıdır.

 

4. Tüy Yumağı

 

Kediler, karakterlerini yansıtan muhteşem tüylerle bezenen tüyleri kadar muhteşem canlılardır. Atalarımızın da söylediği gibi büyük başın derdi çok olur. Bu güzel tüyleri temizlemek için yalayan kedilerin kırılan ve kopan tüylerini yutmalarıyla tüyler midelerinde birikmektedir. Tükürme yetisine sahip olmayan kedilerde bu durum kediler neden kusar sorusuna başka bir yanıt olabilmektedir.

 

Tüy yumağı nedeniyle kedi dostunuzun kusmasını önlemek amacıyla düzenli olarak kedi fırçasıyla tüylerini tarayabilir ve özel şampuanlar kullanarak tüy dökülmesi problemine çözüm bulabilirsiniz.

 

5. Mide Tıkanması

 

Zaman zaman kedi dostlarımız çeşitli yabancı cisimleri yutmak gibi davranışlarda bulunabilirler. Zaten hassas olan sindirim sistemlerini bozabilecek bu cisimler aynı zamanda kediler neden sorusuna da cevap olabilmektedir.

Yabancı cisimlerin sindirilemeyip midede kalması ve sindirim sistemini bozması hayati sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle mide tıkanması durumunda hemen bir veterinerle iletişime geçilmelidir http://www.replikasaatankara.com.

 

6. Hormonlar

 

Kediler neden kusar sorusunun yanıtı olarak metobolik ve hormonsal hastalıklar da öne çıkmaktadır. Böbrek yetmezliği, karaciğer problemleri ve tiroit bezinin fazla çalışması gibi problemler kedilerde kusmaya yol açmaktadır. Bunların yanı sıra şeker hastalığı ve yüksek stres gibi durumlar da kusmaya sebep olabilmektedir. Bundan dolayı kediniz kustuğunda durumdan emin olmak adına bir veteriner kontrolünden geçmesi son derece önemlidir.

 

7. Depresyon

 

Kediler, son derece naif karakterlere sahip canlılardır. Onlara karşı hassas ve sevecen olmak, onlara sürekli ilgi göstermek onların zihinsel sağlığı açısından son derece önem taşımaktadır. Ona sevgi gösterilmediğini düşünen ve ilgilenilmeyen kedilerde oluşan üzüntü ve stres kediler neden kusar sorusuna başka bir yanıt olabilmektedir.

 

 

Kedilerde kusma türleri nelerdir?

Kedilerde kusma türleri nelerdir?

Kedi dostlarımızın kusma şekillerine göre rahatsızlıklarının kaynağı da ayrıştırılabilmektedir. Kusma şekillerinin hangi duruma işaret ettiğini bilerek kedinizin sağlığı için duruma anında müdahale edebilme olanağı sağlanabilmektedir. Gelin kedi kusma türlerini tek tek inceleyelim.

 

1. Kan Kusma

 

Kan kusma, 3 farklı kedi kusma türleri arasında en büyük tehlikeyi belirten kusma türüdür. Tümörlerden, bağırsak ve mide kaynaklı rahatsızlıklardan, iç kanamadan ve zehirlenmeden dolayı oluşabilen kan kusma, son derece hayati risklere önayak olabilmektedir. Kedinizin kan kustuğunu gördüğünüzde hiç vakit kaybetmeden bir veterinere götürmek gerekmektedir.

 

2. Kronik Kusma

 

Kedi dostunuz eğer günde 2’den fazla kusuyor ve bunu her gün yapıyorsa durum kronik kusmadır. Bu durum genellikle alerjik veya metabolik rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Bunları sebebi de yine beslenmeden kaynaklanmaktadır. Kronik kusma rahatsızlığı olduğunu düşündüğünüz kedi dostunuzu hızlıca veteriner kontrolüne sokmalısınız.

 

3. Akut Kusma

 

Kedi dostlarımız tüylerini yalayarak kendilerini temizlemektedirler. Sık sık kendilerini yalayan kedilerde kırılan ve dökülen tüylerin yutulması kaçınılmazdır. Tükürme yetisine sahip olmayan kedilerde bu durumda kusmak midelerini temizlemeleri ve bu tüyleri vücutlarında atmaları için kaçınılmazdır. Bu gibi kusmalara akut kusma adı verilmektedir.

 

4. Projektil Kusma

 

Kedi dostlarımızın tükettiği bazı yiyecekler onların hassas midelerine zarar verebilmektedirler. Beslenme kaynaklı zehirlenme veya alerjik rahatsızlıklara belirti olarak görülen projektil kusma, hemen veteriner tarafında görülmesi gereken bir durumdur.

 

Kedi kusması tedavisi nedir?

Kedi kusması tedavisi nedir?

Kusma, kediler için son derece kritik bir belirti olabilir. Bu nedenle kusma belirtisi görüldüğünde durumun neyden kaynaklandığını anlamaya çalışırken hemen bir veteriner yardımına başvurulması gerekmektedir.

 

Akut kusma gibi normal durumlarda kedi dostunuza birkaç saat mama vermeyerek midesini rahatlatmasını sağlayabilirsiniz. Yine az miktarda fakat sık sık su içmelerini sağlayarak da kedi dostlarınızın kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayabilirsiniz.

KAYNAK:

PetSurfer ekibi...